top of page
Yazarın fotoğrafıEmre Donmaz

Dijital Çağda Aşk Başkadır


Akıllı telefonların hayatımıza girmesiyle birçok aktiviteyi telefonlarımızdan yapar hale geldik. Alışveriş, spor, film, müzik gibi sosyal aktiviteleri küçük ekrana sığdırırken, insan ilişkilerimiz de bu ekranlarda gerçekleşmeye başladı. Yeni insanlarla tanışmak, flört etmek, hatta uygulama üzerinden date’e çıkmak derken aşk hayatlarımızı da ekranlara sığdırmayı başardık. İçinde bulunduğumuz dijital çağda yaşanan ilişkilerin bu durumdan nasıl etkilendiğini mercek altına aldık.




İlişki içerisinde cep telefonu ve sosyal medya kullanımı dikkat dağıtma ve kıskançlık gibi sorunların ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Pew Research tarafından Mayıs 2020’de yapılan araştırmalara göre çiftlerin yarısı, partnerleriyle iletişim kurmaya çalışırlarken telefonlar yüzünden dikkatlerinin dağıldığını belirtiyor; her 10 kişiden 4’ü bu durumdan zaman zaman rahatsızlık duyduğunu söylüyor. Yaşları 18 ila 49 arasında değişen çiftlerin yaklaşık %18'i, 50 yaş ve üzerindekilerin %6'sına kıyasla, partnerlerinin telefonlarında geçirdikleri süreden sık sık rahatsız olduklarını ifade ediyor. Bu rahatsızlıklarının en önemli etkeni de konuşma sırasında dikkatin kendilerinde değil, ‘telefonda’ olması.




Telefonlar bu kadar dikkat dağıtıcı olduğu için, insanlar da partnerlerinin telefonlarına gizlice bakma eğilimleri gösterebiliyor. Bu durum her cinsiyet için geçerli olsa da kadınların partnerlerinin telefonlarını karıştırma ihtimali %45’ken, erkeklerde bu oran %25. Bu kıskançlıkların asıl nedeni olarak da eski sevgililer ve diğer insanlarla kurulan iletişim öne sürülüyor. Sosyal medya kullananların %70’i ise eski sevgililerini sık sık ‘stalk’lıyor.




Bazı kullanıcılar ise sevgilerini veya ilişkilerine duydukları güven ve şefkati de sosyal medya üzerinden göstermeyi tercih ediyor. 18-30 yaş arasındaki kullanıcıların yarısı partnerine verdiği değeri göstermek için sosyal medyayı kullanırken, bunun ilişkileri için önemli olduklarını da söylüyorlar. LGBTI+ kullanıcıların ise %40’ı sosyal medyadan hayatları ve ilişkileri ile ilgili paylaşımlarda bulunuyor. LGBTI+’ların yaklaşık üçte biri, partnerlerinin sosyal medyada başkalarıyla etkileşime girme şekli nedeniyle mevcut ilişkilerinde kıskanç olmadıklarını söylüyor, heteroseksüellerin %22'si bunu onaylıyor. Sosyal medyada paylaşılan mutlu, sevimli aşk paylaşımları bekar insanların çoğunun dikkatini çekmez. Genel olarak, sosyal medyayı kullanan her 10 yetişkinden 3’ü, bu siteleri eşlerini ne kadar önemsediklerini göstermek ve eşlerinin hayatında olup bitenleri takip etmek için kullanıyor.




Dijital dünya diğer insanlarla iletişim kurmayı kolaylaştırsa da konu ‘aşk’a gelince bu dünyadan biraz uzaklaşmak herkes için iyi olabilir. Her şeyin dijitalleştiği günümüzde, ikili ilişkilerin hala ilkelliğini koruduğunu unutmamak gerekir. Partnerlerimizi ne kadar sevdiğimizi, onlara verdiğimiz değerleri hala somut yollardan ifade etmeyi de unutmamalıyız.



Comments


bottom of page