1. Doğum Lekesi Gibi Bir Gülümseme-Barış Bıçakçı
Çağdaş Türkçe edebiyatın önde gelen yazarlarından Barış Bıçakçı, “Ankara yazarı” olarak da tanımlanabilir. Adana’da dünyaya gelse de ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamladı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Halen de Ankara’da yaşıyor ve yazıyor. Sakin cümlelerin, hayatın sıkıntılı hallerinin, silikleşen hayallerin, geçmiş bağların tuhaf uzaklığının hikâyelerine sindiği Bıçakçı, yeni öykü kitabı “Doğum Lekesi Gibi Bir Gülümseme”de de yazarlığının ana hatlarında geziniyor.
Anneler, cenazeler, eski arkadaşlar, yıpranan duyguların hikâyeleri, edebiyatımızın yeni ustalarından Bıçakçı’yı tanımak için iyi bir başlangıç.
2. Üçleme Triology-Jon Fosse
Ekim ayında verilecek olan Nobel Edebiyat Ödülü’nün yıllardır favorilerinden biridir, kuzeyli yazar Jon Fosse. 1959 Norveç doğumlu olan Fosse, 1983’te ilk romanı “Kırmızı, Siyah”tan bugüne dek otuzun üstünde kitap yazdı ve bunlar kırk dilde yayınlandı. 2007’de “L’ordre national du Mérite” ile Fransa’da şövalye unvanı alan Fosse, 2010 yılında İbsen Ödülü’ne layık görüldü. 2011 yılında yazara, Norveç Kraliyet Sarayı bünyesinde yer alan ve üstün nitelikteki sanatçılara tahsis edilen Grotten malikânesinde yaşama ve eserlerini yazma onuru verildi. Üçleme, yazarın kendi hayatından yola çıkarak Asle ve Alida adlı iki kahramanın aşk ve hayata tutunmaya çabalamasını anlatıyor.
Evsiz ve uykusuz bir halde, yağmurlu Bergen sokaklarında dolaşan çiftin hikâyesinin etrafından adaletsizlik, direniş, ceza kavramlarını sorgulayan büyük yazar, bu romanıyla kuzeyin en büyük edebiyat ödülü olan Nordic Council ödülüne layık görülmüştü.
3. Buz Altında Yanardağ-Türkan İldeniz
Türkan İldeniz, edebiyatımızın gizli hazinelerinden biri. 1950’lerde Attila İlhan katkısıyla düzenlenen sanat ve edebiyat matinelerine sıklıkla katılarak şiirlerini tanıttı. 1966’da ilk şiir toplamı “Taşra Kızının Deliceleri”ni yayınladı. 1967’de ikinci şiir kitabı “Havva Çıkmazı”nda, kadının yeri ve önemi üzerinde durdu. 1971’de Varlık’ta yayınladığı “Kumarbaz” adlı şiiriyle edebiyat dünyasında tekrar konuşulmaya başlandı. Everest Yayınları, şimdi Türkan İldeniz’in basılan ve basılmayan tüm şiirlerini birbiri ardına basarak edebiyatımızın gizlenmiş önemli kadın şairini haritaya yerleştiriyor.
4. Anadolu’da Kadın-Muhibbe Darga
“Arkeolojisiz yaşayabileceğimi düşünmüyorum. Arkeoloji benim aşkım ve senelerdir bu işin içindeyim. İmkânları, ortamı olduğu zaman bir kadının yapamayacağı hiçbir şey yoktur” diyen, ülkemizin en büyük arkeologlarından Muhibbe Darga’nın uzmanlık dalında yazılmış birçok bilimsel inceleme ve araştırması makale olarak yayımlandı. Son kazı çalışmalarını, 1989-91 yıllarında Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü’nün katkıları ve Eskişehir Müzesi Müdürlüğü ile birlikte Şarköy Antik Dorylaion ören yeri kazısının başkanı olarak, adı geçen üniversitede öğretim üyesi olan öğrencileriyle yaptı. Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan “Anadolu’da Kadın”, Darga’nın en önemli eserlerinden birinin genişletilmiş baskısı ve prehistorik dönemden MS 7. yüzyıla uzanan zaman diliminde yaşamış kadınları anlatıyor. Tarih öncesi dönemden Erken Bizans’a, Koloni Çağı, Hitit, Urartu, Likya, Lidya, Helen ve Roma kadınlarının geçirdiği değişimleri gösterirken bu toprakların kadına bakış açısını anlamamızı da sağlıyor. Mektuplar, takılar, giyim kuşam, banyo/yemek kapları, gelenekler, âdetler ve günlük yaşamın ayrıntılarıyla bu topraklar üzerinde binlerce yıl yaşayıp bugüne ulaşan izler bırakan kadınların izinde, geçmişi ve bağlarımızı anlamaya yarayacak bir kaynak kitap.
Commentaires