Sinema, televizyon, tiyatro ve konser organizasyonu alanlarında pek çok ulusal ve uluslararası projenin yönetimini üstlenen BKM CEO’su Zümrüt Arol Bekçe, belli bir noktaya geldikten sonra sorumluluklarını devredebileceği insanları yetiştirmenin çok kıymetli olduğunu düşünüyor.
Kariyerinize finans sektöründe başladınız ancak BKM ile yollarınız kesiştiğinde eğlence sektörüne geçiş yaptınız. Bu değişimin sebebi neydi?
Eğlence sektörüne geçişim aslında finans kariyerimle doğrudan bağlantılıydı; eğlence sektöründeki pek çok kişi müşterimdi.
Gömlek / Shirt: Celine
Pantolon / Pants: Brunello Cucinell
Saat / Watch: IWC Da Vinci Automatic Moon Phase 36
Sonra kendimi o kadar fazla onların işlerini takip ederken buldum ki, sonunda Necati Akpınar, “Abla sen bu tarafa gel” dedi; cümle tam olarak böyleydi. Ben de “peki o zaman geçeyim” dedim ve geçtim. İyi ki de geçmişim.
BKM yapımları yıllardır bize gülmek için her zaman bir sebebimiz olabileceğini gösterdi. Mizahın sizin hayatınızda yerinden biraz bahsedebilir misiniz?
Mizahın hayatımdaki yeri evde de işte de çok fazla. Eğlence sektöründe olmamıza rağmen gergin bir iş yapıyoruz. Sahneye proje yetişiyor, kanala dizi yetişiyor, vizyona film yetişiyor. Bu gerginliğin içinde emin olun ekipteki herkes çok neşelidir. En gergin anımızda bile muhakkak şaka yapacak bir şey buluruz. Zaten hepimizi diri ve motive tutan da bu bence...
Size göre mizah anlayışı zaman içinde evrilir mi? Bu değişimde kültürel ve sosyal faktörlerin etkisi nedir?
Kesinlikle evrilir. Bunu doğru ifade edebilmek için öncelikle şaka ve mizahı birbirinden çok net ayırmak lazım. Mizah neredeyse kültürel bir sanat türüdür. Sadece güldürmek için yapılmaz zaten, içinde keskin zekâ dokunuşları vardır. İçinde bulunulan zamana, sosyo-kültürel faktörlere göre evrilir ve en önemlisi de ister yazılı ister sözlü ister çizgi ile olsun mizah içerisinde, çoğu zaman eleştiri ve/veya belli fikirlerin ifadesi için güçlü söylemler barındırır.
Ceket / Blazer: Nensi Dojaka Pantolon / Pants: Vakkorama Saat / Watch: IWC Portofino Automatic 37 Kolye / Necklace: Mevaris
Sürekli değişir ve evrim geçirir. Sonuç olarak mizahı kültürel, toplumsal ve durumsal faktörlerden arındırmak mümkün değildir, diğer türlüsü sadece şaka oluyor zaten.
Kişinin mizah anlayışı nasıl geliştirilebilir? Yeri geldiğinde kendinle bile dalga geçmek aslında kendini kabul etmenin bir parçası değil midir?
Kişinin mizah anlayışının gelişebilmesi için bir kere içinde bulunduğu topluma ve döneme ait güçlü bir entelektüel altyapısının olması ve bunu sürekli güncellemesi gerekir. İçinde bulunduğunuz durumu, toplumu, dönemi, anı iyi analiz edebiliyorsanız, bunun mizahını da yapabilirsiniz. Bu sizinle yaşar ve gelişir. İnsanın kendiyle dalga geçebilecek boyuta gelmesi ise çok daha farklı bir durum. Yüksek özgüven, hata yapabileceğini kabullenme ve hoşgörü seviyenizin dozu ile ilgili... Hayatı ciddiye alalım ama kendimizi ciddiye alırken kendi gerçeğimizle de barışık olalım. Aksi çok sevimli olmuyor.
BKM yapımları içinde en beğendiğiniz komedi filmi hangisi?
İlk göz ağrısı olduğu için söylemiyorum, BKM yapımları arasından benim en sevdiğim, Vizontele’dir açık ara.
Ustalığın sırrı sizin için nedir?
Ustalığın sırrını bilmiyorum ancak şöyle bir şey söyleyebilirim; belli bir yere geldikten sonra yetkiyi ve başkalarına devredebilmek, arkanızdan bunları devredebileceğiniz insanları yetiştirebilmek bence çok kıymetli.
Zamanı doğru kullanma ustalığına eriştiğinizi düşünüyor musunuz?
Keşke böyle bir ustalığa erişmiş olsam diyorum. Yapabildiğim, daha doğrusu yapmaya çalıştığım tek şey planlı olmaya çalışmak.
Kendinizi en son ne zaman tam olarak özgür hissettiniz?
Şöyle bir cevap verebilirim, enteresan belki ama, anne olduktan sonra özgürlükle çok fazla uğraşmamayı öğrendim diyebilirim.
Yorumlar