Dünya Otomobilsiz Kentler Günü her yıl 22 Eylül’de kutlanan ve ekolojik dengenin iyileştirilmesi amacıyla bilinçli olarak özel araba kullanımından vazgeçmeyi hedefleyerek karbon salımının en aza indirilmeye çalışıldığı bir gündür. Türkiye’de bu güne dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla çevreci ulaşım alternatifi Hop, yaşadığımız şehrin keyfini sürmek için arabalara ihtiyacımız olmadığını belirtiyor. Biz de bu güzel günde Ahmet Aksöz’ün peşine takılıp İstanbul’u bir de Hop ile keşfe çıktık.
1. Influencer olmaya karar verdiğinizde bu kadar başarılı olacağınızı düşünüyor muydunuz? Size göre bu noktaya gelmenizdeki en önemli faktörler neler?
Düşünmüyordum, 2012-2013 yıllarında şu anki gibi bir influencer algısı yoktu.
Ben hoşuma giden şeyleri paylaştım ve insanlar da sevdiler. Bu noktaya gelmemdeki en önemli faktör de her zaman keyif aldığım şeyleri doğal bir şekilde paylaşmam oldu.
2. Şu sıralar hangi projeler üzerinde çalışıyorsunuz? Proje seçerken ne gibi kriterlere dikkat ediyorsunuz?
Hakkında çok heyecanlı olduğum, insanları hareket etmeye teşvik edecek Nike ile yaptığımız bir iş birliği var, bu sıralar onun üzerinde çalışıyorum. Proje seçerken kendimin yapmaktan keyif aldıklarına öncelik veriyorum. Mesela spor yapmak hayatımın büyük bir kısmını oluşturuyor ve buna yönelik projelerde yer almak beni çok mutlu ediyor.
3. Sosyal medya, sosyal sorumluluk veya çevreci etkinliklere olan farkındalığın artması için oldukça uygun bir platform. Bir influencer olarak bu tarz sorumlulukları üstlenmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz?
Evet, gerçekten de uygun bir platform. 5 dakika içerisinde büyük bir topluluk üzerinde bir farkındalık yaratılabiliyor. Bu değerli bir güç, ben de bu gücü topluma en yararlı şekilde kullanmaya çalışıyorum.
4. İklim krizi sebebiyle doğa için sürdürülebilir çözümler bulmak ve kişisel alışkanlıklarımızda birtakım değişiklikler yapmak son dönemlerde sıkça gündemde. Size göre yaratıcı endüstriler bu duruma ne gibi çözümler sunuyor?
Biz yıllardır küresel ısınmadan, iklim krizinden bahsediyoruz ama biraz lafta kalıyor bu bahsedilenler. Ancak yaratıcı endüstrilerle somut çıktılara dönüşüyorlar. Karbon emisyonunu azaltan her yaratıcı fikir, aslında bir çözüm. Hop da buna oldukça güzel bir örnek.
5. Siz sürdürülebilir bir dünya için kişisel hayatınızda ne gibi değişiklikler yaptınız/yapıyorsunuz?
Öncelikli olarak yemek israfından kaçınan biriyim, 1994’den beri masada herhangi bir artık kalmasın diye hepsini yerim :) Evde çöpleri ayırma konusunda özenliyiz, geri dönüşüm dostu markalarla çalışmaya öncelik veriyorum.
6. Ekosistem üzerinde artan baskıları azaltmak, doğal zenginlikleri koruyup gelecek nesillere katkıda bulunmak için özellikle son dönemlerde birçok önemli çevreci etkinlik düzenleniyor. Bunlardan biri de her yıl 22 Eylül’de kutlanan Dünya Otomobilsiz Kentler Günü. Otomobilsiz bir yaşamın mümkün olduğunu kanıtlayan bu günde hava ve gürültü kirliliğine neden olan arabalar yerine çevreci ulaşım alternatiflerinin kullanılması teşvik ediliyor. Böylelikle sürdürülebilir kentsel ulaşım destekleniyor. Şehrin keyfinin doyasıya sürüldüğü bu özel güne dair sizin nasıl planlarınız var?
Yaşadığımız şehirler yürüyüşe, koşuya veya bisiklet, scooter gibi araçların kullanımına çok uygun. 22 Eylül’de de sahil yürüyüşü ve ardından kahvaltı planımız var.
7. Hop, Dünya Otomobilsiz Kentler Günü’nü kutlayarak farkındalığı artırmayı hedefliyor. Sizin mikromobiliteye ve çevreci ulaşım alternatiflerine yönelik bakış açınız nedir?
Elimden geldiğince kullanmaya çalışıyorum. Arabaya park yeri bulmak ile uğraşmaktansa ya da valeye para vermektense Hop Scooter gibi ulaşım alternatiflerini kullanmak daha mantıklı geliyor.
8. Daha önce hiç scooter kullanmamış birine Dünya Otomobilsiz Kentler Günü için araba yerine scooter tercih etmesi adına nasıl bir tavsiyede bulunurdunuz?
Ayaklarınız scootera sağlam bassın, yoldaki girinti çıkıntılara da dikkat edin, yavaş yürüyen teyzelere/amcalara da dikkat edin ve güç sizinle olsun.
Comments