top of page

Açık Artırmalarda Bugüne Kadar Satılan En Değerli Ve En Küçük 5 Eser

1. Graff Pembe Elmas



Mücevher denince akla yüksek rakamlar ve küçük ebatlar gelmesi oldukça normal. Fakat 2010 yılında Sotheby’s Cenevre müzayede evinde satılan Graff Pembe Elmas için durum biraz farklı. Rengi dolayısıyla nadir bulunan bu 24.78 karat pembe elmas ismini elmasın sahibi Laurence Graff’tan alıyor. 27-38 milyon dolar arası değer biçilen, fakat Laurence Graff tarafından beklenmedik bir şekilde 46 milyon dolara satın alınan bu elmas sahibinin ismini almayı hak etmiş diyebiliriz. Gelmiş geçmiş en değerli pembe elmas rekoruyla bilinen Graff’ın Pembe Elması, 2015 yılında zirveyi CTF Pembe Yıldız elmasına bırakıyor. Sotheby’s Hong Kong’da Chow Tai Fook adlı şirket tarafından 71.2 milyon dolara satın alınan bu elmas, 59.60 karat ve müzayedelerde bugüne kadar satılmış en pahalı elmas.



2. Çin Porseleni (13 cm çapında)



900 yıllık bu porselen tam 38 milyon dolara satıldı! Sotheby’s Hong Kong’da en pahalı porselen rekorunu kıran bu eserin sahibi kimliğini gizli tutmayı tercih ediyor. 10. yüzyılda Çin’de hüküm süren Sung İmparatorluğu’na ait olan ve boya fırçalarını temizlemek için kullanılan bu porselen kabın bugünlere kadar geleceği kimin aklına gelirdi?


3. Marie Antoinette’in İnci Kolyesi (15.90 x 18.35 x 25.85mm)



Fransız Devrimi’nin son kraliçesi Marie Antoinette kuşkusuz çok sayıda değerli eşyaya sahipti. İdam edileceğini anlayan kraliçe, en değerli mücevherlerini yurtdışındaki akrabalarına gönderdi. Mücevherleri arasında yer alan bu inci kolye, Sotheby’s Cenevre’de tam 36 milyon dolara satıldı ve dünyanın en değerli incisi olarak tarihe geçti.



4. Flowing Ha ir Madeni Para (39-40 mm çapında)



Değeri diğerleri kadar yüksek olmasa da Flowing Hair adını taşıyan madeni para, boyutu ve mütevazi olan görüntüsüyle konuşulmaya değer. 1794’te ABD hazinesinden çıkan 1758 adet gümüş dolar arasında yer alan bu para, üzerindeki bukleli saçlara sahip Liberty figüründen ötürü “Flowing Hair” adını taşıyor.

2013 yılında gerçekleştirilen satışta Las Vegas’ta yaşayan Bruce Morelan, madeni parayı 10 milyon dolara satın aldı. Bu tutar o zamandan beri bir madeni para için ödenen en yüksek rakam olarak biliniyor.



5. Bir Sentlik Macenta Pulu (2.5 x 3.2 cm)



Gelelim ışıltılı taşları ve antikaları bile geride bırakan bir eşyaya. Bir pul düşünün; 0.04 gram ağırlığında, 1 sent maliyetinde ve 9 milyon dolar değerinde! Bu boyutlarda ve ağırlıktaki bir eşyaya ödenen en yüksek meblağ olduğu belirtiliyor.

Pulun hikayesi ise şöyle: Londra'dan pul sevkiyatının gecikmesi üzerine eski İngiltere sömürgesi Guyana postane müdürü üç pul basılması talimatı veriyor. Macenta rengi kağıda basılan pulun üzerinde üç direkli bir gemi figürü ve “Veririz ve karşılığını bekleriz” ifadesi yer alıyor. Üç puldan yalnızca müzayedede satılan bu pulun kaldığı düşünülüyor.

2014 yılında Sotheby’s New York’ta gerçekleştirilen ve iki dakika süren açık arttırmada bu yüksek teklifi veren ise ünlü modacı Stuart Weitzman’dan başkası değil. Henüz 10 yaşındayken bir Donald Duck çizgi romanı sayesinde haberdar olduğu bu puldan o kadar etkilenmiş olmalı ki rekor fiyata satılan pulun sahibi oldu.

bottom of page