top of page

Dijital Göçebeliğin Yükselişi

Dünyanın en güzel manzaraları eşliğinde, tropik bir adada ya da tarihi bir Avrupa kentinde, dizüstü bilgisayarında mutlu bir şekilde çalışan insan fotoğrafları, sosyal medyada en sık karşımıza çıkan sahnelerden biri haline geldi. Uzaktan çalışma konseptini dünyayı gezme hayaliyle birleştiren “dijital göçebelik”, son dönemde yükselişe geçen bir çalışma ve yaşam şekli. Bazı ülkelerin “uzaktan çalışma” ya da “freelancer” vizesi vermeye başlamasıyla daha da popüler hale gelen bu çalışma şeklinde dijital göçebeler, çoğunlukla seyahat ettikleri şehirlerdeki ortak paylaşımlı ofislerde ve kafelerde çalışıyor. Küresel “expat” topluluğu InterNations’ın yaptığı bir araştırmaya göre, dijital göçebelik için en uygun ülkelerin başında Portekiz, Bali, İspanya, Meksika ve Ekvator geliyor.



1-Lizbon


Dijital göçebe kültürünü tam anlamıyla kucaklamış bir şehir, Lizbon. Bu tarihi kentte yaratıcılığınızın sınırlarını genişletecek pek çok sanatsal platform bulmak mümkün. Sanat galerileri, müzeler ve hatta barlarda düzenlenen kültürel etkinliklerin yanı sıra Lizbon; gece hayatı, sıcakkanlı insanları, plajları ve mimarisiyle de dijital ya da analog tüm göçebeleri kendine çekiyor.










2-Barselona



Batı Akdeniz’in bu güzel liman kenti; müzeleri, mutfağı, gece hayatı ve elbette Gaudi’nin baş döndürücü mimari eserleriyle en popüler destinasyonlardan biri. Ilıman iklimi, geniş expat nüfusu, diğer Avrupa kentlerine göre daha düşük maliyetli bir yaşam olanağı sunması ve elbette büyüleyici tarihi ve mimarisiyle Barcelona, dijital göçebelerin en çok tercih ettiği şehirler arasında.


3-Tulum



Meksika’nın “Riviera Maya” olarak bilinen sahil şeridinde yer alan Tulum; turkuaz renkli okyanusu, bembeyaz kumları, eko-hotelleri, müthiş doğası ve antik kentleriyle her gezginin aklını başından alacak bir kent. Tulum’a yerleşmeyi seçen şanslı dijital göçebeler, bu tropik cennetin yıl boyu tadını çıkarıyor.



4-Quito



And Dağları’nın tepesine kurulmuş Quito, açık hava ve doğa sporlarını seven dijital göçebeler için bire bir. Küçük bir şehir olmasının avantajı, büyük metropollerin aksine yavaş ve rahat bir hayatın sürüp gitmesi... Quito, Amazon Ormanları ve Galapagos Adaları gibi ünlü Latin Amerika destinasyonlarını keşfetmek için de çok uygun bir konuma sahip.



5-Canggu


1970’lerde hippi ve sörfçülerin akın ettiği bu sessiz sakin sahil kasabası, günümüzde dijital göçebelerin bir numaralı tercihi. Havanın yıl boyu 26-30 derece arasında seyrettiği ve dört tarafı okyanusla çevrili Bali’de yaşayanlar çalışmaya ne kadar vakit ayırabilir bilinmez ama çok iyi vakit geçirecekleri kesin.















6-Medellín


Kolombiya’nın ikinci büyük şehri son dönemde büyük bir dönüşümden geçiyor. Teknoloji ve altyapıya yapılan yatırımlarla dijital göçebeleri kendine çeken Medellín, sürdürülebilir kentsel gelişim projeleriyle de bir dizi ödül aldı. Yeni gelen dijital göçebeler için düzenli sosyal etkinliklerin düzenlendiği kent; kafe kültürü, güler yüzlü ve misafirperver halkı, büyüleyici doğası ve zengin mutfağıyla yükselişini sürdürecek gibi görünüyor.



bottom of page