top of page

Doğayla İç İçe: Biyofilik Tasarımlar

Doğal ışık, hammaddeler ve kapalı tropik bahçeler… Son dönemin yükselen akımlarından biyofilik tasarım, endüstriyel mimari sebebiyle doğayla bağları kopan insanoğlunu yeniden yakın temasta bulunmaya davet ediyor. Biyofilik iç tasarım, insan yapımı olan yapay ortamlarda doğayla bağlantı noktalarını arttırmayı amaçlıyor. Aynı zamanda fiziksel ve zihinsel sağlığı iyileştirici özellikleri de kanıtlanmış durumda. Doğal dış mekanları içeri taşımaktan ziyade doğal ışık, bitkiler, doğal malzemeler, dokular ve desenler dahil olmak üzere tüm biçimleriyle doğayı yaşam alanlarının içine entegre eder.


Bir alanı bitkilerle doldurmanın ötesinde, biyofilik tasarım kavramının farklı boyutlarını algılamak zor olabilir. Bu nedenle, size ilham verecek biyofilik iç tasarımın en iyi örneklerini ve bunların arkasındaki tasarımcıları sizler için mercek altına aldık.


1. VTN Architects – Vietnam


Vo Trong Nghia Architects, bu zamana kadar yaptıkları biyofilik çalışmalarını, binayı diyagonal olarak kesen büyük bir boşluğun etrafında konumlanan üç katlı konut projesi Stepping Park House'da bir araya topluyor. Bu projede doğal ışıktan beslenen ve her katı süsleyen bitkiler ve ağaçlar, projenin bulunduğu bölgedeki parkla olan bağlantısını da maksimum seviyeye taşıyor.




2. Biombo Architects – Endonezya


Büyülü bir ormanın ambiyansına sahip kapalı bir tropikal bahçenin etrafına inşa edilmiş bu villa, adeta sizi çağırıyor. Yapıyı tamamen açarak dışarının içeri girmesine izin verilmesi biyofilik tasarımın önemli öğelerinden bir tanesidir. Bu proje, cam dış cephesi sayesinde hem dışarıyla bir bütün hem de doğal bir havalandırma sistemine sahip.



3. Charlotte Taylor & Nicholas Preaud – Birleşik Krallık


Sırada İngiliz tasarım ikilisi Charlotte Taylor ve Nicholas Preaud’un modernist orman evi var. Mimar Lina Bo Bardi tarafından 'Cam Ev' olarak da bilinen 'Casa de Vidro'dan ilham alan bu görkemli ev, duvar görevi gören kayalar ve yerden tavana kadar uzanan camların yanı sıra kitaplıklar ve yatak başlıkları gibi dekoratif unsurlarıyla da doğayı tasarımına adapte ediyor.



4. IBUKU – Kanada


Kanadalı tasarımcı Eleanor Hardy’nin hayata geçirdiği IBUKU, tasarımcının Bali’de büyümesinin de etkisi olmalı ki tasarımlarında doğal materyal olarak sıklıkla bambuyu kullanıyor. Bulunduğu ortamı hiçbir şekilde rahatsız etmeyen ve yormayan, genellikle koza formundaki projeleri doğayla tamamen ahenk içinde olma özelliğine sahip.



5. Design Unit – Endonezya


Endonezya merkezli Design Unit ise projelerinin konumlandığı doğal ortama vurgu yapmayı tercih ediyor. Biyofilik mimarinin bir başka örneği olan “Ormandaki Fabrika”, yeşil bir avlu ve cephe kanopileri ile çevrili bir yapıdır. Doğayla maksimum temasta bulunan bu proje, çevresinde yaratılan orman tarafından 360 derece çevrelenmiş ve penetre edilmiş hissi vermektedir.


6. Makhno Architects – Ukrayna


Makhno Architects, eski ve yeni teknolojilerin bir araya geldiği Mazanka Apartmanı projesinde doğal materyallerin farklı kullanımları dikkat çekiyor. Antik döneme ait barakalardan esinlenerek kil ile sıvanan oturma odasındaki duvarlar başlı başına bir övgüyü hak ediyor. Kurudukları zaman çatlayıp dökülerek istenilen doğal görünümüne kavuşmuş. Makhno Architects, doğal taş duvarlar ve geleneksel bir bahçeye sahip Japon restoranı Fujiwara Yoshi'nin tasarımında da benzer bir yaklaşımı benimsemektedir.



7. SeARCH – Hollanda


Hollandalı SeARCH’ün Amsterdam’daki Hotel Jakarta projesi, otelin kalbinde yer alan subtropikal bahçesi ve bu bahçeye hayat veren doğal ışığı dört bir yandan toplayan tasarımıyla dikkat çekiyor. Transparan ve cam dış cepheye ek olarak otuz metre yüksekliğindeki yapıyı ayakta tutan ahşap gibi doğayla uyumlu bir dizi malzemeyle donatılmıştır.



bottom of page