top of page

Geleceğe Hoş Geldiniz

Birkaç hafta önce Mark Zuckerberg sosyal deneyimlerin bir sonraki adımı olarak Meta’yı tanıttığında pek çok insan gözlerini devirdi. Ama Zuckerberg bunu gündeme getirmeden önce bazı şirket ve girişimciler fiziksel dünya ve sanal gerçekliğin iç içe geçtiği metaverse’ü keşfe çıktılar bile.



Yaptıkları araştırmanın sonucunda gelişmiş ülkelerdeki müşterilerin %9’unun yeni kıyafet alma sebeplerinin başında sosyal medyada göstermek olduğunu fark ettiklerinde Daria Shapovalova ve Natalia Modenova dijital moda web sitesi DressX’i kurdu. Los Angeles merkezli start-up, modanın hayatımıza kattığı tutku ve hayranlığı paylaşsa da artık moda üretim ve tüketiminin azaltması gerektiğine inanıyorlar.


Moda sektörü tek başına küresel atığın %20’sini oluşturması sebebiyle sürdürülebilirlik anlamında en çok adım atması gereken sektörlerin başında geliyor. Ardında çöp sahalarında yok edilmek üzere 40 milyar civarı atık bırakan bu sektör, gemi ve uçak seyahatlerinin yıllık toplamından fazla emisyon yaratıyor. Geri dönüştürülmüş veya organik materyaller kullanılsa bile çok ciddi miktarda su tüketiliyor. Tamamen çevre dostu dijital kıyafetlerde ise bu kirliliğin hiçbiri söz konusu değil. Örneğin, dijital bir kumaşın üretimi için, parça başına ortalama 3300 litre su tasarrufu ediliyor ki bu da bir insanın 3.5 yıl boyunca her gün 2 litre su içmesine denk geliyor.



DressX de tam olarak burada devreye giriyor. Dünyanın çok markalı dijital moda mağazası olan platform ziyaretçilerinin üç boyutlu kıyafet deneme ve satın almalarına imkan tanıyor. Yapmanız gereken şey web sitesini ziyaret edip, kıyafetler arasından seçim yapmanız. Ardından dijital tasarımın uygulanmasını istediğiniz fotoğrafınızı seçiyorsunuz ve ödemenizi yapıyorsunuz. Kıyafetin fotoğrafınıza uygulanmış hali 1-2 gün içinde epostanıza gönderiliyor. Dijital moda sadece sürdürülebilirlik anlamında değil aynı zamanda couture veya günlük hayatlarımızda giymeyi tercih etmeyeceğimiz iddialı parçalara da görünürlük sağlıyor hem de bütçenizi hiç yormadan.


Daha az alışveriş yapmayın, dijital ürünler satın alın.



bottom of page