top of page
Selin Bozkurt

Genç sanata destek; İyilik İçin Sanat Derneği

İyilik ve sanat kavramları arasındaki güçlü ilişkinin varlığı ışığında, sanatsever kadınlar genç sanatçıları çağdaş Türk sanatına kazandırmak amacıyla güçlerini “İyilik İçin Sanat Derneği” çatısı altında birleştirdiler.


“İyilik, bir insanın kalbindeki en yüksek erdemdir.”

Henry David Thoreau


İyilik, insanlar arasında yaygın bir kavram ve birçok şekilde ifade edilebilen bir insanlık değeri. Genellikle, iyilik insanların birbirine yardım etmesi, başkalarına karşı nazik olması ve çevreye saygı duymasıyla ilgili. İyilik; sevgi, şefkat, cömertlik ve insana karşı merhamet gibi duyguları içeren bir davranış biçimi. İyilik, aynı zamanda dinlerin de ortak öğretilerinden biri. İnsanların kendilerini ve başkalarını mutlu etmelerine yardımcı olan bir kavram. İyilik ve sanat arasındaki ilişki de oldukça güçlü. Konu sanat olduğunda iyilik, sadece insanlara karşı gösterilen

bir davranış olmaktan çıkıp sanat yoluyla ifade edilebilen ve insanlığın ortak değeri olan bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. İyilik ve sanat kavramları arasındaki güçlü ilişkinin varlığı ışığında, sanatsever kadınlar genç sanatçıları çağdaş Türk sanatına kazandırmak amacıyla güçlerini “İyilik İçin Sanat Derneği” çatısı altında birleştirdiler. Dernek, her hafta düzenli olarak gerçekleştirdiği Sanat Buluşmaları ile bugüne kadar 400’den fazla sanatçı atölyesi ziyaret etti. Sanatçılar, koleksiyonerler, galeriler, fuarlar, sergiler, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, yerel yönetimler, ilgili bakanlıklar gibi sanat değer zincirini meydana getiren tüm halkalar arasında iletişim, etkileşim ve proje geliştirme misyonunu, gönüllülük esasıyla yerine getiren İyilik İçin Sanat Derneği, geçtiğimiz 8 yıl içerisinde pek çok ulusal ve uluslararası projeyi hayata geçirmeyi başardı. İyilik İçin Sanat Derneği; Pasajda Bir Yıl, Anadolu’dan İzlenimler, Akasya iş birliğiyle Alenen Sanat, Ege Yapı desteğiyle Atölye Cer, İsveç Konsolosluğu’nun desteğiyle Genç Kadın Kültür ve Sanat Elçileri, BAU Sanat ve Kültür Disiplinleri Sertifika Programları ve İyilik İçin Sanat Çocuk Akademisi gibi devam eden projeleriyle gelecek vadeden genç sanatçıların sanat izleyicisiyle ve koleksiyonerlerle buluşmasının önünü açmaya devam ediyor.


“Uygarlık doruğunun merdiveni sanattır. Bir millet sanattan ve sanatkârdan mahrumsa tam bir hayata malik olamaz. Böyle bir millet bir ayağı topal, bir kolu çolak, sakat ve alil bir kimse gibidir. Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş olur.”

Mustafa Kemal Atatürk İyilik İçin Sanat Derneği’nin Anadolu’yu İstanbul’a bağlayan projesi “Anadolu’dan İzlenimler” ile 42 ilde, “Sanat Elçileri” projesiyle 7 ilde sanat elçileri bulunuyor. İstanbul ile beraber 50 şehri kapsamı altına almış olan derneğin amacı resim, heykel, tiyatro, sinema, müzik gibi farklı sanat dallarında yetenek gösteren, 81 ilin gelecek vadeden genç sanatçılarını desteklemek, izleyicilerle buluşturmak ve görünür kılmak. Dernek, projelerinde yer alan sanatçıların görünürlüğüne destek olmak için Contemporary İstanbul Çağdaş Sanat Fuarı, Artweeks Akaretler, Art Ankara, Art Contact gibi başlıca sanat etkinliklerinde karşılık beklemeden tanıtımını yapıyor ve kurumlarla proje geliştirmelerini sağlıyor. Arel Üniversitesi, Boyner, Costa Cafe, Kalamış 39 Sanat Oteli, Maltepe Üniversitesi, Manifesto İletişim Ajansı, Yeditepe Üniversitesi gibi kurumlar da gerçekleştirilen işbirlikleriyle sanatçılara destek veren markalar oldular. İyilik İçin Sanat Derneği; sanat alımları, kurumsal destekçilerinin katkıları, atölye üretim alanları, sergi, fuar ve sanat etkinlikleri, tanıtım çalışmaları ve “Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı” gibi katıldığı uluslararası hibe destek projeleri de dâhil olmak üzere sanat ekonomisine 80 milyon TL’nin üzerinde değer oluşturdu.



“İnsanlık için yapılacak en önemli şey, insanlığın iyiliğini düşünmektir.”

Albert Schweitzer


İyilik İçin Sanat Derneği, Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 11 şehirde yıkıma yol açan depremden sonra, öncelikle deprem bölgelerinde yer alan sanatçılarına yardım elini uzattıktan

sonra, ilk iş olarak bölgede kalıcı bir proje oluşturmak için karar aldı. Bu noktada alanında uzman danışma kurulunun çalışmalarıyla kadın ve çocuklar için özel alanlar kurmaya karar verdi. Psikiyatrist Dr. Rahşan Düren ile Sosyolog ve Eğitmen Aslı Sağal’ın danışmanlığında “Kadın ve Çocuk Dostu Alanlar” projesi Dinamik Yatırım’ın katkılarıyla hayata geçti. Projenin ilk durağı, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Hatay’da 1.200 kişinin yaşadığı Lions Çadır Kent oldu.


Projenin eğitim alanındaki destekçisi ise Alpla oldu. Zor koşullar altında öğrenim görmeye çalışan gençler için Antakya’daki çadır kentin içerisine konteyner ve dersliklerden oluşan profesyonel çalışma alanları yapılıyor. Ayrıca, bölgede desteğe ihtiyacı bulunan insanlarla bağ kurmayı hedefleyen İyilik İçin Sanat Derneği, elde edilecek gelirin “Kadın ve Çocuk Dostu Alanlar” projesine bağışlanacağı “Umut ve Eylem” sergisi düzenliyor. İBB Kültür AŞ işbirliğiyle, Prof. Dr. Marcus Graf küratörlüğünde ön gösterimi 11 Mayıs’ta gerçekleşen sergi, 12 Mayıs itibarıyla Taksim Sanat’ta sanatseverlerle buluştu.


İyilik İçin Sanat Derneği’nin “Pasajda Bir Yıl” projesinin dördüncü döneminde yer alan eserlerden oluşan bir diğer sergisi ise Galeri Deniz’de açıldı. Projede yer alan 9 sanatçının 60 eserinden oluşturulan seçki, Prof. Dr. Nedret Sekban küratörlüğünde DenizBank Genel Müdürlüğü’nde yer alan Galeri Deniz’de 23 Temmuz’a kadar gezilebilir. Serginin en ilgi çekici noktası ise bugüne kadar ilk defa kurgulanan, atölye ile sergi mekânı arasındaki ilişki... İzleyiciler galeri gezisinin ardından bir kat altta bulunan sanatçı atölyelerini ziyaret edebilir.


“İyilik yapmak, insanların çoğunluğunun yapabileceği en güçlü eylemdir.”

William Wordsworth


Cesur kadınların iyilik için başlattıkları bu sanat hareketi dalga dalga büyüyor. Henüz yolun başında olduğumuzun farkındalığıyla, sanat sevgisini halkın tüm katmanlarına yayarak toplumsal barışın ve hoşgörünün yaygınlaşmasına hizmet etmeye devam edeceğiz. Çünkü iyilik bulaşıcıdır.

Comments


bottom of page