top of page

İstanbul Film Festivali’nde Bir Ay Geride Kaldı


Bu sene 40. yılını kutlayan İstanbul Film Festivali’nin ilk ayını geride bıraktık. Pandemi koşullarıyla birlikte dijitalleşen festivalde filmleri evlerimizde, telefon, tablet, bilgisayar ya da televizyonlarımız aracılığıyla takip ettik. Özlediğimiz o ‘festival ruhu’na bir süre daha sahip olamayacak olsak da filmlerden sonra arkadaşlarımızla yaptığımız görüşmeler, bir nebze de olsa o ruhu yakalamamızı sağladı.




Festivalin ilk ayında farklı ülkelerden 20 film izledik. Finlandiya’dan ‘Aalto’, Arjantin’den ‘Susmayan Köpek’, Malta’dan ‘Luzzu’, İran’dan ‘180 Derece Kuralı’ ve Tunus’tan ‘Sarayın Sessizliği’ filmleri festivalin bizimle buluşturduğu güzel filmlerden sadece birkaçı. Nisan seçkisinden en sevdiğimiz filmler ise ‘Aşktan Sonra’, ‘Possessor’, ‘Gönül İşleri’, ‘Arkadaşlar Arasında’, ‘Aynalar’, ‘Köstebek Ajan’ ve ‘Düşüş’ oldu. Bu filmlerden ‘Possessor’ ve ‘Aynalar’ çekim teknikleri ve anlattığı hikayeler sebebiyle bizim kalbimizde diğerlerinden apayrı bir yerde. Festivalin ‘Belgesel Kuşağı’ bölümünde gösterime sunulan Şili yapımı ‘Köstebek Ajan’ ise 93. Akademi Ödülleri’nde En İyi Belgesel adayları arasındaydı.




Festivalin bu seneki Ulusal Yarışma ve Ulusal Kısa Film Yarışması adayları da belli oldu. Mayıs ayında sonuçlarının açıklanması beklenen yarışma, pandemi koşullarından dolayı Haziran ayına ertelendi. Tunç Şahin’in ‘İnsanlar İkiye Ayrılır’, Fikret Reyhan’ın ‘Çatlak’ ve Tufan Taştan'ın ‘Sen Ben Lenin’ filmleri, Ulusal Yarışma’nın dikkat çeken filmleri arasında.





Festivalin Mayıs programı ise Nisan ayından farklı olarak ikiye ayrılmış durumda. 6-19 Mayıs gösterimleri arasında 2021 Berlin Film Festivali'nde En İyi Yardımcı Oyuncu dalında Gümüş Ayı Ödülü kazanan Bence Fliegauf'un ‘Orman - Seni Her Yerde Görüyorum’, Berlin Film Festivali'nde Gümüş Ayı Jüri Ödülü kazanan ‘Bay Bachmann ve Sınıfı’, Sundance'ten İzleyici ödüllü belgesel ‘Ateşle Yazmak’, Fildişi Sahili'nin Oscar adayı ‘Kralların Gecesi’ ve Pedro Almodóvar'ın iki filmi ‘İnsan Sesi’ ve ‘Sinir Krizinin Eşiğindeki Kadınlar’ da programda yer alıyor. Festivalin Mayıs programını incelemek ve filmlere bilet almak için film.iksv.org adresini ziyaret edebilirsiniz.



bottom of page