top of page

Klasik Müziğe Genç Yorum: Jamal Aliyev

Dünyanın en önemli 30 genç klasik müzisyeninden biri olarak gösterilen çello sanatçısı Jamal Aliyev, yeni jenerasyonun hızla yükselen isimlerinden... Farklı kültürlerden beslenmenin müziğine büyük katkı sağladığını söyleyen Aliyev’le yeni albümü ve gelecek projelerini konuştuk.


Kazak / Sweater: Jil Sander, Beymen

Tişört / T-shirt: Academia, Beymen

Pantolon / Pants: Rota, Beymen

Saat / Watch: IWC Pilot's Watch Chronograph Spitfire



Müzik hayatınıza çok küçük yaşlarda girmiş. Bu yolculuk nasıl başladı? Müziğe olan tutkunuzu nasıl keşfettiniz?


Bütün ailem müzisyen; annem çellist, babam kemancı, dedem de çellist ve ilk öğretmenimdi, büyükannem de piyanistti. Müzikle büyüdüm ve doğal olarak ben de henüz beş yaşında çelloya başladım.


Sizi müziğe çeken en büyük etken neydi? Kariyerinizdeki en büyük ilham kaynağı kimdi?


Kariyerimde çok farklı kişilerden ilham aldım. Dedem ilk çello hocamdı ve onunla çok iyi anlaşırdık; bu da benim için müziğe çok güzel bir başlangıç oldu. Babam Davut Aliyev kemancı olmasına rağmen bütün müzik hayatım boyunca bana çok şey öğretti ve hala da öğretmeye devam ediyor. Sevgili Fazıl Say’ın da büyük payı var; küçük yaştan beri onun eserleri ve konserleriyle büyüdüm. Şimdi de kendisiyle beraber albüm yapma ve turneye çıkma fırsatını yakaladım. Say’la beraber çalışmak ve sahneye çıkmak çok büyük bir motivasyon. Sanırım yıllar boyu beni müziğe çeken en büyük etken genel olarak sahneye çıkmak ve performans sergilemek, çünkü o an hissettiklerimi başka hiçbir yerde hissedemiyorum.


Bakü’de doğdunuz, Türkiye’de büyüdünüz, Avrupa’nın farklı kentlerinde eğitim aldınız. Bu çokkültürlülük müziğinize nasıl yansıyor? Farklı kültürlerden beslenirken en çok nelerden ilham alıyorsunuz?


Tabii ki müzikte başarılı olabilmek için farklı kültürleri, insanları ve ülkeleri görmek ve tanımak çok önemli. Her ülkede önemli müzisyenlerden ders alabildim, çok yetenekli meslektaşlarımla sahneye çıktım. Çok değerli müzisyenlerle beraber çalıştık; onlardan çok şey öğrendim ve öğrenmeye devam ediyorum.


Klasik müzik dışında neler dinlersiniz? Yaratım sürecinde size esin kaynağı olan türler/sanatçılar var mı?


Aslında klasik müzik dinlemem. Küçüklükten beri Michael Jackson hayranıyım. Onun müzikleri, sahnedeki duruşu, video klipleri ve başarıları, farklı bir dalda olsa bile bana bir sanatçı olarak çok ilham verdi.


Şu sıralar sizi en çok heyecanlandıran projeler neler?


Küçük yaştan beri hayranlık duyduğum sevgili Fazıl Say ile ilk albümümüzü kaydettik ve yakında beraber turnelere çıkacak olmamız benim için gerçekten çok özel. Onun dışında iki yeni solo albümüm çıkacak. “Illusion” albümüm bu ay çıkıyor ve çok heyecanlıyım çünkü pandeminin başından beri üstünde çalıştığım bir proje ve çok emek verdik. Severek dinlediğim eserleri, çello ve konsepte uyacağına inandığım Türk enstrümanlarıyla aranje ederek uyarladık. Dünya çapında tanınmış eserlere hayal gücümden renk katarak, Doğu ve Batı kültürlerini bu albümde buluşturmak istedim. Doğu’da klasik müzik farkındalığını artırırken, Batı’ya Türk enstrümanlarını tanıtmış olmayı ümit ediyorum.


Gömlek / Shirt: Beymen Collection, Beymen

Pantolon / Pants: Givenchy, Beymen

Saat / Watch: IWC Pilot's Watch Timezoner Bot / Boots: Jamal'a ait / Jamal's own


Hırka / Sweater: Saint Laurent, Beymen

Tişört / T-shirt: Academia, Beymen

Pantolon / Pants: Givenchy, Beymen

Saat / Watch: IWC Portugieser Yacht Club Chronograph "Orlebar Brown"


 

Genel Yayın Yönetmeni/Editor in Chief: İrem Bakic & Selim Can Çelik

Online İçerik Yöneticisi/Digital Content Manager: Gökhan Oğuz Ünal

Fotoğraf/Photography: Fevzi Ondu

Fotoğraf Asistanları/Photography Assistants: Yavuz Doruk

Styling: Seda Desovalı

Saç/Hair: Mert Pekgüzel

Prodüksiyon/Production: Müge Sarıoğlu


Special Thanks To Kult Feriye Istanbul.

bottom of page