top of page

Kozmetikte Ezber Bozan Yenilikler

Teknolojinin hayatımızdaki yeri her geçen gün artıyor. L’Oréal Lüks Divizyonu Genel Müdürü Ufuk Batur’a göre teknoloji alanındaki gelişmelerden en heyecan verici olanı, kişiselleştirilmiş kozmetik ürünleri. L’Oréal bünyesindeki markaların teknoloji maceralarını Batur’dan dinledik.



L’Oréal Perso teknolojisinden bahseder misiniz?


L’Oréal Perso, kişiselleştirilmiş kozmetik ve evde cilt bakımı alanında önemli bir inovasyon olarak öne çıkan bir akıllı yapay zekâ sistemi. Bu sistem anında cilt analizi, hava kalitesi, kirlilik verisi ve trend analizi yapabiliyor. L’Oréal Perso ile kullanıcıların evlerinde kendilerine özel kişiselleştirilmiş fondöten, bakım kremi ve ruj üretmesini sağlıyoruz.


YSL Beauty “Rouge Sur Mesure” de kişiselleştirilmiş bir makyaj deneyimi sunuyor. Bu ürün nasıl ortaya çıktı?


Lüks kozmetikte tüketicilerimize kişiselleştirilmiş deneyimler sunmak bizim için çok değerli. CES 2021 kapsamında “Kişiselleştirme” başlığında ödüle layık görülen YSL Beauty Rouge Sur Mesure ile amacımız, müşterilerimize ilk defa onlar için yaratılmış ruj rengini deneyimleme fırsatı sunmak oldu. Perso’nun patentli teknolojisiyle desteklenen ve tekno-güzellik dünyasında bir devrim niteliğinde olan YSL Beauty’nin akıllı cihazı Rouge Sur Mesure, kullanıcıların kendi kişiselleştirilmiş rujlarını oluşturmalarını sağlıyor. Kullanıcılar, kıyafetlerine ya da cilt tonlarına uyacak istedikleri tonu yapay zeka destekli uygulamayla denedikten sonra cihaz sayesinde oluşturabiliyorlar. Rouge Sur Mesure ile 3 farklı yöntemle renk üretimi yapabiliyoruz. İlk yöntem parmakla renk seçilmesi. Kameraya tuttuğumuz rengin dudağımızda nasıl durduğunu görüp üretebiliyoruz. İkinci yöntem renk tonu eşlemesi. Kıyafetimiz veya çantamız gibi istediğimiz objenin tonunda renk üretebiliyoruz. Üçüncü yöntem ise ton önermesi. Kombinimizi gösterip kombinimize uyan renk önerisini deneyip istediğimiz rengi oluşturabiliyoruz. Rouge Sur Mesure sayesinde 4.000’e yakın farklı tonu müşterilerimizin parmaklarının ucuna getiriyoruz. Makyajda ezber bozan bir devrim diyebiliriz.



Kozmetik dünyası ile teknolojiyi başka hangi alanlarda bir arada göreceğiz?


Bu konuda çığır açıcı nitelikte yeni teknolojilerimizden bahsedebilirim. Alphabet’in sağlık teknolojileri şirketi Verily ile cilt sağlığını geliştirme yolunda stratejik iş birliğine gittik. Güzellik alanında bir ilk olan birliktelik, cilt ve saç yaşlanma mekanizmalarını daha iyi anlamayı ve karakterize etmeyi amaçlayan iki programı içeriyor. L’Oréal Grup’un bilimsel cilt bilgisi ve Verily’in kapsamlı klinik bilim yeteneklerinden yararlanacak ilk programda; cilt sağlığına ilişkin biyolojik, klinik ve çevresel bir bakış açısı oluşturmak üzere araştırmalar yürütülecek. Ayrıca yenilikçi iklim teknolojisi şirketi BreezoMeter ile uzun vadeli bir araştırma ve teknoloji ortaklığımız bulunuyor. Cilt bakımı bilimindeki uzmanlığımızı, BreezoMeter’in yenilikçi teknoloji platformuyla birleştirerek; dünyanın her yerindeki tüketicilerimize, çevrenin etkileriyle mücadele etmek için cilt rutinlerinde yeni hizmetler ve uygulanabilir tavsiyeler sunuyoruz. Kadın sağlığı teknolojileri alanında lider Clue ile gerçekleştirdiğimiz iş birliğinden de bahsetmek isterim. Bu ortaklıkla bilimsel yeniliklere öncülük etmeyi hedefliyoruz. Ergenlikten menopoza kadar olan regl döngülerini dikkate alarak her yaştan tüketici için en iyi kişiselleştirilmiş cilt bakım rutinlerini geliştirmeyi amaçlıyoruz. SleepScore ile yaptığımız iş birliği kapsamında, uyku süresi ve yüz görünümü arasındaki bağlantıyı ortaya koyuyoruz. Uygulama, iyi bir uykudan sonraki görünümü, kötü bir uykudan sonraki görünümle karşılaştırıyor. Sonrasında, uyku alışkanlıklarına göre cilt üzerinde daha etkili olabilecek ürünleri sunuyor. Bir video öz çekimine dayanan Online Shade Finder uygulaması ise; fondöten rengi eşleşmenizi yalnızca telefonunuzun kamerasını kullanarak çevrimiçi olarak tanımlıyor. Yapay zekâ algoritması tarafından desteklenen, patentli 360 derecelik selfie teknolojisi, herhangi bir aydınlatmada cilt tonunu ölçüyor. Uygulama, 22 bin 500 benzersiz tonu algılıyor. Lancôme’un bir diğer teknolojik yeniliği Absolue Dual-LED Youth Treatment, LED ışık terapisini kullanan ve aynı anda kırışıklıkları ve ince çizgileri önemli ölçüde azaltmak için lüks formülü dağıtan, çığır açan bir güzellik cihazı olarak öne çıkıyor. Kolajen üretimini artırmak için özel amber ve kızılötesi LED özelliği bulunan cihaz; kanıtlanmış, anında ve uzun süreli görünür sonuçlar sunuyor. Cihazın ince çizgileri %52 oranında azalttığı ve cilt pürüzsüzlüğünde %37 iyileşme sağladığı görüldü. Bunlar gibi daha pek çok güzellik teknolojisi çalışmamızdan söz etmemiz mümkün.


Erkeklere özel kozmetiğin de içinde yer alacağı teknolojik bir ürün gelir mi?


Cilt tarafında çok güçlü cilt analizi cihazlarımız var. Erkek cilt bakım ürünlerine de ilgi sürekli artıyor. Özellikle Biotherm ve Kiehl’s markalarımızla tüketicilerimizin erkek cilt bakımındaki beklentilerini karşılıyoruz. Canfield Beauty’nin Nexa markalı cihazı Lancôme’da Skin Screen, Kiehl’s’da Derma Reader isimleriyle yakın zamanda mağazalarımızda cilt analizi yapmamızı sağlayacak. Bu cihazla müşteri deneyimi oluşturmayı amaçlıyor, müşterinin ihtiyaçlarını en üst düzeyde karşılamayı hedefliyoruz. Cihaz Eylül ayının ortasından aralık ayı sonuna kadar mağazaları dolaşacak, tüketicilerimiz de cihazı ücretsiz olarak deneyebilecek. Nexa 8 temel cilt parametresini ölçmek için üç kutuplu ışık teknolojisi ve gelişmiş algoritmaların kombinasyonu ile tasarlanmış son teknoloji yepyeni bir cilt analizi cihazı. Cihaz cilt dokusu, kızarıklıklar, koyu lekeler, yüzeysel lekeler, kırışıklık ve ince çizgiler, UV etkisi ve göz çevresi parametrelerini ölçümleyebiliyor. Süreç iPad fotoğraf çekimi ile başlıyor, ardından tüketiciye cildi ve güzellik rutiniyle ilgili sorular soruluyor ve cilt analizi yapılıp tüketiciye ihtiyacı olan ürün ve rutin önerisi veriliyor. Parfüm tarafında ise müşterilerimizin %40’ını erkekler oluşturuyor ve erkeklerin markalarımıza ilgisinin sürekli arttığını söyleyebilirim. Ayrıca parfüm tercihinde cinsiyetin önemini kaybettiği bir noktaya doğru da gidiyoruz, artık birçok koku herkesin kullanabileceği özelliklere sahip. Armani’de Privé, YSL Beauty’de Le Vestiaire Des Parfums serilerindeki tüm parfümlerimiz unisex. Bu konuyla ilgili son olarak kişiselleştirilmiş koku tavsiyesi sağlamak için sinirbilimden yararlanan son teknoloji ürünü Scent-Sation’dan bahsetmek istiyorum. Türünün ilk örneği olan Yves Saint Laurent Beauté Scent-Sation, tüketicilerin farklı koku ailelerine karşı duygusal tepkilerini izleyen ve bunları analiz ederek ürün önerilerinde bulunan yenilikçi bir deneyim. Türünün ilk örneği olarak 2023’te tüketiciyle buluşacak olan Yves Saint Laurent Beauté Scent-Sation, tüketicilerin farklı koku ailelerine karşı duygusal tepkilerini izleyen ve bunları analiz ederek ürün önerilerinde bulunan yenilikçi bir deneyim. Kullanıcılar önce duyularını harekete geçiren kokularla ilgili anket sorularını yanıtlıyor. Ardından EEG tabanlı bir kulaklık yardımıyla 25 dakika boyunca kullanıcıları neyin rahatlattığı, neyin enerji verdiği, neyin odaklanması sağladığı, neyin duygularını harekete geçirdiği saptanarak koku profilleri belirleniyor ve çıkan sonuçlara göre koku önerileri yapılıyor. Scent-Sation, tüketicilerin geniş koku dünyasında gezinmelerine yardımcı olarak eşsiz bir mağaza içi deneyim sunuyor.



“YSL BEAUTÉ SCENT-SATION, TÜKETİCİLERİN FARKLI KOKU AİLELERİNE KARŞI DUYGUSAL TEPKİLERİNİ İZLEYEN VE BUNLARI ANALİZ EDEREK ÜRÜN ÖNERİLERİNDE BULUNAN YENİLİKÇİ BİR DENEYİM.”

bottom of page