top of page

Renkli ve Dinamik Kraków

Yazı: Timurcan Ersoy

Polonya’nın tarih serüveni, Vistül havzasındaki Piast kabilesinin lideri Birinci Mieszko’yla ilk başkenti Gniezno’dan başlar. Mücadeleyi, vazgeçmemeyi, vatanperverliği sembolize eder. Sanattan ve edebiyattan savaşlarda bile vazgeçmemiş, geçmişini günümüze ulaştırarak geleceğe de ışık tutan bir tarihtir Polonya’nınki...

Kraków'un Tarihi Binaları

Fotoğraf: Ostap Senyuk

Günümüzde 40 milyona yakın nüfuslu, başkenti Varşova olan bir cumhuriyet. Almanya, Çek Cumhuriyeti, Belarus, Litvanya’ya sınır komşusu. Germen ve Slav ülkelerine yakınlığı Lehleri, Avrupa’nın çokkültürlü yapısının bir parçası kılıyor ve ülkenin 2004’te Avrupa Birliği’ne girmesiyle beraber hızlandırılmış bir kalkınma sürecine girmesini sağlıyor. Ülkede yaşam diğer Avrupa ülkelerine nazaran daha makul ve ucuz. Sonbaharda keyifli bir seyahat için hem sanatsal hem tarihi hem de eğlenceli bir rota olacağı kesin. Polonya’nın hemen hemen her şehrinde kentin kilit noktalarına ulaşabilmenizi sağlayan muazzam tramvay sistemleri var. Bunun yanı sıra otobüs ve metro ulaşımı da mevcut. Şehirler arası ulaşım genellikle Polski Bus ulaşım sistemi veya PKP hızlı tren sistemi ile sağlanıyor. Tabii bu ulaşım sistemleri tüm Avrupa’yı da kapsıyor. Yani Szczecin’den Polski Bus ile bir saatte Berlin’de olabilirsiniz. Polonya’nın coğrafi konumu gereği ilham aldığı diğer kültürlerin izleri, mutfağında da görülüyor. Alman, Yahudi, Macar, Litvanya ve Rus etkileri içeren, hatta Rönesans saraylarının seçkin mirasını yaşatan Polonya mutfağında, Türk damak zevkine çok yakın lezzetleri de bulmak mümkün. Kraków, Polonya’nın en eski ve en büyük üç şehrinden biri ve elbette ülkedeki en popüler mekanlara ev sahipliği yapıyor. Kraków seyahatinizde size ipucu olacak birkaç önerimiz var.



Soldan sağa: Tarihi Yahudi mahallesi Kazimierz, kentin renkli sokaklarından biri.

Fotoğraf: Svitlana, Mateo Fernandez

Puro Hotel Kraków

2013 yılında açılan Puro Hotel Kraków, tasarım ofisi Paradowski Studio’nun mimarları Zuza ve Piotr Paradowski’nin imzasını taşıyor. Tamamen retro tarzda döşenmiş otelde odalar İskandinavya ve İtalya’dan getirilen tarihi mobilyalarla döşenmiş. Otelin en büyük artılarında biri de içindeki Hint restoranı. Denemenizi öneririm.


Mleczarnia

Bu şık kafeye girdiğiniz ilk andan itibaren kendinizi oturma odanızda gibi hissedeceksiniz. Duvardaki resimler ve fotoğraflar, geçmişten günümüze kadar gelmiş tarihi eser niteliğindeki mobilyalarla hem eski şehrin ruhunu yaşayacak hem de keyifli sohbet ve yemeğin tadına varacaksınız.


Czarna Kaczka

Polonya’ya özgü siyah ördeği yiyebileceğiniz eşsiz mekanlardan biri olan Czarna Kaczka The Black Duck, ördek eti sevenlerin ve yeniliğe açık olanların mutlaka uğraması gereken lokasyonlardan biri. Samimi ortamı ve şık sunumlarıyla kendinize bir lezzet şöleni yaşatabilirsiniz.


Kuchnia Polska Gaska

Geleneksel Polonya mutfağının en lezzetli örneklerini deneyebileceğiniz Kuchnia Polska Gaska’nın hemen hemen her lezzeti Polonya’ya özgü ve denemeye değer. Restoranın ambiyansı sıcak ve samimi olmasıyla dikkat çekerken ülkenin üzüm bağlarından çıkan yerli şarap kavını da denemeniz önerilir.





Yukarıdan aşağıya: Pazar Meydanı'nda faytonlar, aynı meydandaki "Eros Bendato" heykeli, St. Joseph Kilisesi, Wawel Kalesi'nin girişi

Fotoğraflar: Anders Nord, Victor Malyushev, Shawn Tan, Grafi Jeremiah



bottom of page