top of page

Phygital Moda Haftaları



Geçtiğimiz sezonun moda haftalarına paralel olarak, 2021 Sonbahar/Kış erkek koleksiyonları da dijital olarak modaseverlerle buluştu. Bazı şovlar fiziksel dünyanın tamamen dijital yorumu olarak karşımıza çıkarken, bazı şovlar da hem dijital hem de fiziksel deneyimlerin bir arada kullanıldığı phygital formatta sergilendi. Bu sayede markaların geleceğe nasıl baktıklarını ve “yeni normal”e nasıl uyum sağladıklarını görme fırsatı bulduk. Geçtiğimiz haftalarda Paris ve Milano’da gerçekleşen erkek moda haftalarının öne çıkan Prada, Fendi, Tod’s, Dior, Louis Vuitton ve Hermès defileleri mercek altında.


Prada



Uzun zamandır heyecanla beklenen Prada 2021 Sonbahar/Kış erkek koleksiyonu sezonun en dikkat çeken şovlarından biriydi. Miuccia Prada ve Raf Simons’un Prada 2021 İlkbahar/Yaz kadın koleksiyonundan sonraki ilk erkek defilesi dijital formatta gerçekleşti. Modeller Richi Hawtin’in müzikleri eşliğinde rengarenk ve oversize silüetleri tanıttılar. Defilenin gerçekleştiği mekanı ise Rem Koolhaas ve stüdyosu AMO tarafından tasarlandı. Gösterinin sonunda Miuccia Prada ve Raf Simons, dünyanın her yerinden öğrenciler tarafından sorulan bir dizi soruyu Zoom üzerinden yanıtladı.


Fendi



Fendi 2021 Sonbahar/Kış erkek koleksiyonunda Silvia Venturini Fendi, nötr tonlarla başlayan spor-sartoryal silüetlerin ardından canlı renklerin hakimiyetinde monokrom görünümlere imza attı. Kaleydoskopik eserleriyle tanınan İngiliz sanatçı Noel Fielding ile güçlerini birleştiren Fendi, Fielding’in saykodelik eserleri ve yeni logo tasarımının kullanıldığı parçalar eşliğinde markaya gençlik enjekte ediyor. Ofis kıyafetlerinin rahatlatılmış yorumları, kapitone puf mont ve şort takımlar ve Technicolor bir dünya… Koleksiyon, teknolojinin işlevselliğini modanın pratikliğiyle birleştirerek "yeni normal"in çelişkilerini açığa çıkarıyor.


Etro



Etro 2021 Sonbahar/Kış erkek koleksiyonu, kreatif direktör Kean Etro tarafından oluşturulan yeni stil kodları alışılageldik kalıpları yıkmayı hedefliyor. Etro’nun dijital defilesi, ışık kırılmalarının yoğun olarak kullanıldığı bir mekanda gerçekleştirildi. Markanın benimsediği modern ve sıra dışı çizgi, tüketicinin moda sistemine yönelik rolünü yeniden yorumluyor.



Tod’s


Yeni koleksiyonunu #sevenT adlı görsel bir hikaye üzerinden tanıtan Tod’s, gardırobun vazgeçilmez parçalarını modern bir şekilde yorumluyor. Gerçek bir film tutkunu olan kreatif direktör Walter Chiapponi gerek sunum gerekse videonun başrolü için Netflix’in ‘Baby’ dizisiyle ünlenen Lorenzo Zurzolo’yu seçmiş. Haftanın yedi gününe göndermede bulunan videoda, markanın yeni imzası “T”, hem markanın baş harfi hem zaman anlamında. Koleksiyonda kemer tokaları, ayakkabılar ve çanta gibi detaylarda karşımıza çıkan bu yeni T’nin yanı sıra klasik giyimin rahat ve beklenmedik kombinasyonları toprak tonlarında sunuluyor.



Dior



Dior 2021 Sonbahar/Kış 2021 erkek koleksiyonu için soyut ressam Peter Doig ile çalışan Kim Jones, yeni işbirliğinde şekle sadık kalarak sanat ve moda arasındaki sınırı bir kez daha bulanıklaştırdı. Koleksiyonda, iddialı bir renk paleti (koyu mor, açık sarı, parlak turuncu) ve güçlü dış giyim parçaları öne çıkıyor.



Louis Vuitton



Turist vs özleştirmeci… Erkek arketiplerinin ve yakın zamanda Amerika’da gerçekleşen toplumsal hareketlerden ilham alan Virgil Abloh, Louis Vuitton 2021 Sonbahar/Kış erkek koleksiyonuyla kalıplara, ötekileştirmeye ve önyargılara meydan okudu. Ebonics adlı altıncı koleksiyonuna imza atan tasarımcı, direktör Josh Johnson ile birlikte oluşturduğu şovu bir film halinde sundu. Performans içinde bir dizi performanstan oluşan gösteri, daha önce Mos Def olarak bilinen Yasiin Bey'in bir şarkısıyla sona erdi.



Hermès



Hermès erkek sunumu, gerçek defile deneyimi hissine en yakın olan şovdu. Kreatif direktör Véronique Nichanian gerçek hayatta bir insanın defile izlerkenki bakış açılarını dijitale aktarma çabası, mükemmel sonuç verdi. Yediye bölünmüş ekran sayesinde koyu kırmızı deri montları, kahverengi ipek eşarpları ve ince detaylarda karşımıza çıkan işlemeli logoyu daha yakından inceleme fırsatı bulduk.


bottom of page