top of page
Yazarın fotoğrafıMagnetQuarterly

Yaratıcılığın Kutlaması: Barış Erdoğdu

Root Hotels ve Root Karaköy Yönetim Kurulu Başkanı Barış Erdoğdu, sanatın içinde olduğu her etkinliğin kalıcı olacağını ve günümüzde izleyicilerin sosyal sorumluluk boyutu olan etkinliklere daha fazla değer verdiğini söylüyor.

Kazak: Hugo Boss

Pantolon: Vakko


Kariyer hikayenizi sizden dinleyebilir miyiz? Erken yaşta iş hayatına atıldığım için üniversiteye geç başladım. Bilgi Üniversitesi Medya İletişim Sistemleri bölümünde okudum. Sanırım daha olgun bir yaşta olmamdan ötürü üniversite boyunca verilen bütün bilgileri kolayca kavradım ve kendi yorumumla hayatıma dahil edebildim. Bir yandan aile mesleği olan armatörlük ve deniz nakliyatı alanında çalışmaya devam ettim. Denizcilik alanında yurt dışında birçok proje gerçekleştirdim; her zaman yeni akımlar yaratmayı ve yenilikleri takip etmeyi sevdim. Mesela yaptığımız bir gemi Japonya’da Çevrecilik ödülü aldı. Eğlence sektörüne, 2015 yılında Mitte restoran ve gece kulübü ile girdim. Bu alanda da 2016 yılında Time Out Özel Başarı ödülü, 2018 ve 2021 yıllarında İncili Gastronomi ödülünü aldık. Kendimi eğlence ve otel sektöründe iyi bir müşteri olarak konumlandırıyorum. Turizm günümüzde sadece konaklama ihtiyacı olan insanlara değil farklı deneyimler, farklı kültürler yaşamak isteyen insanlara da hizmet ediyor. Biz de grup olarak Root’u yani köklerimiz markasını kurduk. Bu markanın uzun bir yolculuğu olduğunu düşünüyoruz; mottomuz, sanat, kültür ve toplum. Bu konseptte ilk olarak Bodrum Yalıkavak’ta Tulum’da yasayan Fransız asıllı bir ses şifacısını ağırladık. Aynı zamanda gündüzleri spor aktiviteleri, iyi yemek ve iyi müzikten oluşan bir yaşam tarzı sunduk müşterilerimize. Tamamlanmamış olan bir villamızda Sedef Gali ile bir sanat atölyesi kurduk ve orada sergiler, workshop’lar düzenledik. Bizden sonra bütün oteller sanat ve sanatçı ortaklıkları yaptı; bu konuda sektöre öncü olmaktan gurur duyuyorum. Düzenlediğimiz etkinliklere katılanlardan organik olarak bir topluluk oluştu. Root İstanbul olarak Binbirdirek Sarnıcı’nda 4 bin kişinin katıldığı 9 konser organize ederek Türkiye eğlence sektörü tarihine imzamızı attık. Ardından SuB Karaköy ile ortaklığa başladım ve Root Karaköy’ün temelini attım. 2020’de otelin içerisin, menüsünde Türkiye’de yetişen yerel üzümlerin mahsulü olan şarapların yer aldığı gastronomik bir şarap barı olan Foxy Karaköy’ü açtım, ardından Nişantaşı’ndaki halen aktif olan yerine taşıdık. Foxy adını Doug Wregg’in “The Real Alternative Wine Glossary”sinde yer alan “fox” yani “tilkimsi” şarap aroması tanımından alıyor. 2021’de Root Karakoy’ü açtık ve İstanbul Modern’in resmi oteli olduk.

Root Karaköy’ün “Sanat-Kültür-Toplum” mottosuyla çıktığı kültür-sanat yolculuğundan bahseder misiniz? Root Karaköy, İstanbul Modern’in resmi oteli. Karaköy’e ilk olarak Perulu grafiti sanatçısı Pesimo’yu davet ettik. Pesimo’nun kadınların gücünü kutladığı “Barış Ruhu” adlı mural çalışmasını Root Karaköy’un arka duvarında görebilirsiniz. 2022’de “Barış Ruhu Volume II” sergisini açtık. Çeşitli ülkelerden 8 sanatçının katıldığı, Pınar Goodstone’un küratörlüğünde gerçekleşen bir NFT sergisi oldu ve şubat ayında bu sergimiz Bali’de devam edecek. Eylül 2022’de Nilgün Gümüş’ün yine barış ve kadın temalı ilk solo yağlıboya sergisine ev sahipliği yaptık. Bu sergide Nilgün Gümüş’ün etkilendiği yazar, düşünür, politikacı, aktivist ve sanatçı kadınların portrelerini sanat severlerle buluşturduk. Bu yılın en büyük sergisinde ise küratörümüz Pınar Goodstone’un Venedik Bienali’nde tanıştığı Inguna Skuja ve Melissa Braden’i ağırlayacağız. Sanat dünyasında Skuja Braden olarak anılan ikili, boyalı porselen heykelleriyle haziran ayında Pride Istanbul kapsamında İstanbullulara merhaba diyecek.

Sizce iş hayatında, özellikle de konaklama ve eğlence sektöründe başarılı olmanın sırları nelerdir? Sanatın içinde olduğu her etkinlik kalıcı oluyor. Başarılı olmanın sırrı, misafirlerimize unutamayacakları anlar yaşatabilmekten geçiyor ve bu hedefe ulaşmanın yolu sanat ve sanatçılardan geçiyor.

Diğer her şey gibi kutlama kültürü de büyük bir değişim geçirdi. İçinde bulunduğunuz sektör bağlamında bu değişimi nasıl görüyorsunuz? İnsanların gezmesi, eğlenmesi için bir neden olması gerekiyor. Kutlama yapmak da elbette eğlenmek için en önemli sebeplerden biri. İnsanlar kutlama yapmayı seviyorlar. Neredeyse 30 yıldır eğlence sektörünü yakından gözlemliyorum. Mesela ben gençken bir Amerikan akımı vardı. 90’larda Türkçe pop akımıyla başka bir noktaya geldik. Sektör hala çok canlı ve değişmeye, yeni akımlar doğurmaya devam ediyor. Elbette bunları takip etmemiz ve gündemi yakalamamız lazım ama belirli bir kaliteden ve bazı önceliklerden ödün vermeden. Bugün turizm “romantik tüketim” döneminden geçiyor. İnsanlar yeni yerlere gidip buralardaki yenilikleri kendi deneyimleriyle harmanlıyorlar. On beş-yirmi yıl önce kimsenin tahmin edemeyeceği meslekler çok popüler oldu. Özellikle son yıllarda DJ, müzisyen, şef ve sanatçılar... Sürekli hareket halindeler, seyahat edip yeni şeyler öğreniyorlar ve deneyimlerini takipçileriyle paylaşıyorlar. Sektörümüz çok dinamik ve bence izleyiciler sosyal sorumluluk boyutu olan etkinliklere daha fazla değer veriyor.


Fotoğraf: Samet Turkan Fotoğraf Asistanı: Melih Aran Styling: Gözde Ekici Saç, Makyaj: Onur Bayram, Ahmet Çepel Prodüksiyon: Müge Sarıoğlu

Komentáře


bottom of page